Francesc Layret

Francesc Layret i Foix va néixer a Barcelona el 10 de juliol de 1880. Va patir una paràlisi de petit que va fer que hagués d’utilitzar crosses durant tota la seva vida. Va estudiar al Liceu Poliglot, on va coincidir amb Lluís Companys, i més tard va obtenir les carreres de Dret i Filosofia i Lletres, amb un doctorat, a la Universitat de Barcelona.

El 1902 va participar en la fundació de l’Associació Escolar Republicana i de l’Ateneu Enciclopèdic Popular, del qual va redactar els primers estatuts i que va presidir els anys 1906 i 1907. Com a advocat, va participar en molts processos de caràcter social, col·laborant amb la CNT.

La seva carrera política va començar el 1905, quan va ingressar a Unió Republicana i va arribar a ser regidor de l’Ajuntament de Barcelona. També va militar a Solidaritat Catalana, a la Lliga Regionalista i va fundar el Centre Nacionalista Republicà.

Dins l’Ajuntament de Barcelona, va formar part del Departament d’Hisenda del consistori i va ser un dels impulsors, el 1908, del Pressupost de la Reforma. Això va permetre estalviar dos milions de pessetes, que va destinar a elaborar un Pressupost de Cultura. Així, es va dotar la ciutat d’escoles municipals que havien d’impartir un ensenyament modern, laic, mixt i en català.

Després de fundar el Partit Republicà Català, el 1919 va ser elegit Diputat per Sabadell a Las Cortes de Madrid. Va destacar per les seves intervencions en defensa de la pau i per denunciar la situació repressiva que patia el proletariat català després de la vaga de la Canadenca.

El 1920, el gobernador civil de Barcelona, Martínez Anido, va ordenar la detenció massiva de militants del sindicat CNT i del Partit Republicà Català, entre els quals es trobaven Lluís Companys o Salvador Seguí.

El 30 de novembre, en el moment en què Layret sortia del seu domicili per anar a protestar pel trasllat d’aquests presos, va ser assassinat per pistolers a sou de la patronal catalana, amb la complicitat de l’autoritat governativa. Va ser abatut per Fulgencio Ver, conegut com a Mirete, un jove d’uns vint anys, que li va disparar set vegades, diverses de les quals van ser al rostre. Els assassins mai no van ser detinguts.

La tomba de Francesc Layret es troba al cementiri de Montjuïc i té un monument a la Plaça de Goya, de Barcelona.

Monument a Francesc Layret


Audio: “En Guàrdia” amb Enric Calpena, sobre la vida política i l’assassinat de Francesc Layret.

Fonts:

 http://ateneulayret.wordpress.com/qui-era-layret/

http://ca.wikipedia.org/wiki/Francesc_Layret_i_Foix

Comments are closed.