Francesc Layret

Francesc Layret i Foix na néixer a Barcelona el 10 de juliol de 1880. De petit, una paràlisi el va olbigar a utilitzar crosses durant tota la seva vida. Va estudiar al Liceu Poliglot, coinicidint amb Lluis Companys, per després obtenir les carreres de Dret i Filosofia i Lletres (amb doctorat) en la Universitat de Barcelona.

L’any 1902 va participar en la fundació de l’Associació Escolar Republicana i en la de l’Ateneu Enciclopèdic Popular, del qual va redactar els primers estatuts i que va presidir els anys 1906 i 1907. Com a advocat va participar en molts processos de caràcter social, col·laborant amb la CNT.

La seva vida política començà el 1905, quan va ingressar a Unió Republicana, aconseguint ser regidor de l’Ajuntament de Barcelona. Va militar a Solidaritat Catalana, la Lliga Regionalista i va fundar també el Centre Nacionalista Republicà.

Dins l’Ajuntament de Barcelona va participar en el Departament d’Hisenda del consistori i va ser un dels promotors, el 1908, del Pressupost de la Reforma. D’aquest, va aconseguir estalviar-ne dos milions pels que va elaborar un Pressupost de Cultura, que dotava a la ciutat d’escoles municipals que havien d’impartir un ensenyament modern, laic, mixt i en català.

Després d’impulsar el Partit Republicà Català, l’any 1919 va ser elegit Diputat per Sabadell a Las Cortes de Madrid, com a representant del partit. Destaquen dues intervencions. La primera per defensar la pau i la segona per denunciar la situació repressiva que patia el proletariat català després de la vaga de la Canadenca.

El 1920 el gobernador civil de Barcelona, Martínez Anido, va realitzar una massiva detenció de militants del sindicat CNT i del Partit Republicà Català, entre els quals es trobaven Lluís Companys o Salvador Seguí.

El 30 de novembre, en el moment en què Layret abandonava el seu domicili del carrer Balmes, per anar a protestar pel trasllat d’aquests presos, va ser assassinat per pistolers a sou de la patronal catalana i amb la complicitat de l’autoritat governativa. Més concretament, per un jove d’uns vint anys, Fulgencio Ver, conegut com a Mirete, que li va disparar set vegades, diverses de les quals varen ser al rostre. Els assassins mai no van ser detinguts.

La seva tomba es troba al cementiri de Montjuïc i té un monument a la Plaça de Goya, de Barcelona.

 

Fonts:

http://ateneulayret.wordpress.com/qui-era-layret/

http://ca.wikipedia.org/wiki/Francesc_Layret_i_Foix

Comments are closed.